Sport ===> Významné sportovní soutěže - Olympijské hry

 

O L Y M P I J S K É   H R Y

Před 110 lety, dne 6. dubna 1896, byly v Athénách slavnostně zahájeny první olympijské hry nové doby. Dnes jsou olympijské hry bezesporu jednou z nejvýznamnějších kulturních a sportovních událostí, na které se podílejí, ať již aktivně jako závodníci nebo organizátoři, nebo pasivně jako diváci milióny lidí z celého světa. Vzniklo moderní olympijské hnutí. Můžeme být hrdi na to, že jsme stáli při jeho vzniku a že jsme se od samého počátku, díky přátelství Pierra de Coubertin, zakladatele moderního olympismu, s PhDr. Jiřím St. Guthem-Jarkovským, aktivně podíleli na jeho rozvoji.

OH historie 2

Pierre de Coubertin obnovil olympijské hry proto, že chtěl jejich prostřednictvím ovlivnit výchovu mladé generace v duchu antického ideálu kalokagathie, tj. harmonie těla a ducha, všestranné a harmonické výchovy, a ekecheirie, tj. myšlenky olympijského míru. Základní principy olympijského hnutí – princip přátelství a míru mezi národy, zákaz jakékoliv diskriminace ať z důvodů politických, náboženských nebo rasových a zásada fair play – jsou jeho dílem. On je zakotvil do „ústavy“ olympismu, do Olympijské charty.

 

OH historie

 

A je třeba říct, že olympijské hnutí přes všechny problémy a peripetie vývoje tyto principy nakonec dodržovalo a hájilo. Po létech určité stagnace se v současnosti vrátilo ke coubertinovskému základu. Proto byl rok 1994 na návrh Mezinárodního olympijského výboru vyhlášen Organizací spojených národů rokem míru a olympijských ideálů. Proto také OSN na návrh MOV přijala v roce 1995 rezoluci O budování mírového a lepšího světa prostřednictvím sportu, která zavazuje členské státy dodržovat po dobu konání olympijských her mír. Proto se také MOV tak angažuje i v otázkách výchovy, ekologie a sportu pro všechny.