Sport ===> Významné sportovní soutěže - X games

 

X - Games (extrémní sporty)

X Games (původní název Extreme Games) jsou mezinárodní sportovní akce, které zahrnují především nové progresivní sportovní disciplíny, tzv. extrémní sporty.

Extrémní sport je sport, jehož provozování je spojeno s vyšším rizikem a doprovázeno je domnělým zvýšením hladiny adrenalinu v krvi (ve skutečnosti jde o endorfindopamin a serotonin). K extrémním sportům řazeny také sporty, které nejsou příliš propagovány či podporovány na komerční úrovni a jejichž provozování se omezuje na nepříliš početné skupiny nadšenců, které však u ostatních vyšší riziko evokují i přes to, že s jejich provozováním často není spojeno. I takový sport se ovšem časem může proměnit v masovou záležitost, o čemž svědčí např. snowboarding, který byl v roce 2002 zařazen do programu olympijských her.

X   Games logo

Historie a organizace: První X Games se konaly od 24. června do 1. července 1995 v ProvidenceNewportu a Mount Snow ve Spojených státech. Navštívilo je 200 tisíc diváků a měly hned obrovský úspěch také v televizním vysílání. X Games byly a zůstávají projektem americké sportovní televize ESPN.

Místa konání: První zimní X Games se konaly v areálu Snow Summit v Kalifornii v roce 1997. Od roku 2003 do roku 2013 se letní X Games konali v Los Angeles. Od roku 2014 do roku 2016 v Austinu. A od roku 2017 v Minneapolis. Zimní X Games se konají od roku 2002 v Aspenu v Coloradu, budou tam pořádané nejméně do roku 2019. Po vzoru amerických X Games se pořádají podobné akce na celém světě (Asijské X Games, Latinskoamerické X Games, X Games v Austrálii nebo v Dubaji).

 

extreme sports