Sport - Zajímavosti ===> Největší stadiony světa

 

 1. Rungrado 1st of May Stadium 

1. Rungrado 1st of May Stadium

Rungrado 1st of May Stadium, známý také jako May Day Stadium, je víceúčelový stadion na ostrově Rungra v Pchjongjangu v Severní Koreji, který byl otevřen na 1 May 1989. Jeho první významnou událostí byl 13th World Festival of Youth and Students. Je to největší stadion na světě s celkovou kapacitou přibližně 114,000. Tato stránka zabírá plochu hektarů 20.7 (51 akrů). To je obyčejně zaměňováno s nedalekou kapacitou 50,000 Kim Il-sung Stadium kvůli blízkosti, ale má jedinečnou velikost a kapacitu sedadel, které poskytují rozlišení.

 

 2. Michigan Stadium 

2. Michigan Stadium

Stadion v Michiganu, přezdívaný „Velký dům“, je fotbalový stadion pro University of Michigan v Ann Arbor v Michiganu. Jedná se o největší stadion ve Spojených státech, druhý největší stadion na světě a 34. největší sportovní areál. Jeho oficiální kapacita je 107,601 115,000, ale hostil davy přes XNUMX XNUMX.

 

 3. Beaver Stadium 

3. Beaver Stadium

Beaver Stadium je venkovní vysokoškolský fotbalový stadion v University Park, Pensylvánie, Spojené státy americké, v areálu Pennsylvania State University. Od 1960 je domovem Penn State Nittany Lions z konference Big Ten Conference. Beaver Stadium má oficiální sedací kapacitu 106,572, díky čemuž je v současnosti druhým největším stadionem na západní polokouli a třetím největším na světě.

  

 4. Kyle Field 

4. Kyle Field

Kyle Field je fotbalový stadion umístěný v kampusu univerzity Texas A&M University v College Station v Texasu ve Spojených státech. Je domovem fotbalového týmu Texas A&M Aggies v základní podobě od roku 1904 a jako stálý betonový stadion od roku 1927. Je znám jako „Domov 12. muže“. Díky kapacitě sedadel 102,733 2015 v roce XNUMX je stadion největším na jihovýchodní konferenci a čtvrtým největším stadionem v NCAA, čtvrtým největším stadionem ve Spojených státech a pátým největším ne závodním stadionem na světě. Ve státě Texas má Kyle Field největší kapacitu pravidelného sezení na jakémkoli fotbalovém stadionu.

 

 5. Stadion Neyland 

5 Stadion Neyland

Neyland Stadium je sportovní stadion v Knoxville, Tennessee, Spojené státy americké. Slouží především jako domov fotbalového týmu Tennessee Volunteers, ale slouží také k pořádání velkých konvencí a je místem několika exhibičních her národní fotbalové ligy (NFL). Oficiální kapacita stadionu je 102,455 XNUMX. Neyland Stadium je čtvrtý největší stadion ve Spojených státech, pátý největší stadion na světě a druhý největší stadion v jihovýchodní konferenci.

 

 6. Tiger Stadium 

6 Tiger Stadium

Tiger Stadium, populárně známý jako Death Valley, je venkovní stadion nacházející se v Baton Rouge v Louisianě v areálu Louisiana State University. Je to domácí stadion fotbalového týmu LSU Tigers. Tiger Stadium má kapacitu 102,321, což z něj činí třetí největší stadion na jihovýchodní konferenci (SEC), pátý největší stadion v NCAA a šestý největší stadion na světě.

 

 7. Ohio Stadion 

7 Ohio stadion

Ohio Stadium, také známý jako Horseshoe, the Shoe a dům, který postavil Harley, je americký fotbalový stadion v Columbusu ve státě Ohio v areálu Ohio State University. Jeho primárním účelem je domácí dějiště fotbalového týmu Ohio State Buckeyes; také slouží jako místo pro jarní ceremonie zahájení univerzity každý květen. Sedací kapacita 102 082.

 

 8. Stadion Bryant - Denny 

 8 Stadion Bryant Denny

Stadion Bryant – Denny je venkovní stadion v jihovýchodních Spojených státech, v areálu univerzity v Alabamě v Tuscaloose. Je to domácí pole fotbalového týmu Alabama Crimson Tide na jihovýchodní konferenci (SEC). S kapacitou sedadel 101,821 je to čtvrtý největší stadion na jihovýchodní konferenci, sedmý největší stadion ve Spojených státech a osmý největší stadion na světě.

 

9. Darrell K Royal-Texas Memorial Stadium

9 Darrell K Royal Texas Memorial Stadium

Darrell K Royal-Texas Memorial Stadium (dříve War Memorial Stadium, Memorial Stadium a Texas Memorial Stadium), který se nachází v Austinu v Texasu, v areálu University of Texas v Austinu, je domovem fotbalového týmu Longhorns od 1924. Současná oficiální kapacita sedadel na stadionu 100,119 činí z stadionu největší na Velké konferenci 12, osmý největší stadion ve Spojených státech a devátý největší stadion na světě.

 

10. Melbourne Cricket Ground

10 Melbourne Cricket Ground

Melbourne Cricket Ground (MCG), také známý jednoduše jako „The G“, je australský sportovní stadion umístěný v Yarra Park, Melbourne, Victoria. Je domovem kriketového klubu v Melbourne, je to 10. největší stadion na světě, největší v Austrálii, největší na jižní polokouli, největší kriketové hřiště podle kapacity a má nejvyšší světelné věže jakéhokoli sportovního místa. Sousedí s Melbourne Park a je součástí Melbourne Sports and Entertainment Precinct. Sedací kapacita je 100 024.

 

11. Camp Nou

11 Camp Nou

Camp Nou je domovským stadionem FC Barcelona od jeho dokončení v 1957. S kapacitou sedadel 99,354 je to největší stadion ve Španělsku a Evropě a třetí největší fotbalový stadion na světě.

 

12. Stadion Sanford

12 Stadion Sanford

Sanford Stadium je fotbalové hřiště na University of Georgia v Aténách ve státě Georgia ve Spojených státech. Stadion s 95,723 1929 sedadly je desátým největším stadionem v NCAA. Hry, které se zde hrají, se hrají „Mezi živými ploty“, protože pole je obklopeno živými živými ploty, které jsou součástí designu stadionu od jeho otevření v roce 9. Stadion je 12. největším stadionem ve Spojených státech. Státy a XNUMX. největší stadion na světě.

 

13. FNB Stadion

 13 FNB Stadion

First National Bank Stadium nebo jednoduše FNB Stadium, také známý jako Soccer City a The Calabash, je stadion nacházející se v Nasrec, který hraničí s oblastí Soweto v Johannesburgu v Jižní Africe. Místo konání spravuje Stadium Management South Africa (SMSA) a je domovem klubu Kaizer Chiefs FC v jihoafrické Premier Soccer League, stejně jako klíčových utkání pro jihoafrický národní fotbalový tým. FNB Stadium je největší stadion v Africe s kapacitou 94,736 XNUMX. Stadion je také známý pod přezdívkou „Calabash“ kvůli podobnosti s africkým hrnecem nebo tykev.

 

14. Stadion z bavlněné mísy

14 Stadion z bavlněné mísy

Cotton Bowl Stadium je venkovní stadion v americkém Dallasu v Texasu, který se otevírá v 1930 na místě státního veletrhu v Texasu. Koncerty nebo jiné události využívající jeviště umožňují, aby se hřiště použilo pro další diváky. Byl to jeden z devíti míst konání Světového poháru 1994 FIFA. Výška hřiště je přibližně 450 stop (140 m) nad hladinou moře. Sedací kapacita 92 100.

 

15. Rose Bowl

15 Rose Bowl

Rose Bowl, také známý jako Spieker Field v Rose Bowl, je americký venkovní atletický stadion, který se nachází v Pasadeně v Kalifornii, severovýchodním předměstí Los Angeles. Při moderní kapacitě všestranné konfigurace v 90,888u (což je jeden ze vzácných stadionů v univerzitním fotbalu, který má takové uspořádání sedadel; mnoho takových stadionů má lavičky ve stylu lavice) je Rose Bowl 15th-největší stadion v svět, 11th-největší stadion ve Spojených státech a 10th největší NCAA stadion.

 

16. Wembley Stadium

16 Wembley Stadium

Wembley Stadium je fotbalový stadion ve Wembley v Londýně, který se otevřel v 2007, na místě původního Wembley Stadium, který byl zbořen z 2002-2003. Stadion hostí velké fotbalové zápasy včetně domácích zápasů anglického národního fotbalového týmu a finále FA Cupu. Se sedadly 90,000 je to největší fotbalový stadion v Anglii, největší stadion ve Velké Británii a druhý největší stadion v Evropě. Stadion zakončuje 134 metrů vysoký (440 ft) Wembley Arch, který slouží esteticky jako orientační bod v Londýně i strukturálně, přičemž oblouk podporuje 75% celkového zatížení střechy.

 

17. Stadion Ben Hill Griffin

17 Stadion Ben Hill Griffin

Stadion Ben Hill Griffin (v plném rozsahu Steve Spurrier-Florida Field na stadionu Ben Hill Griffin Stadium), populárně známý jako „The Swamp“, je fotbalový stadion fotbalového týmu University of Florida, který se nachází v areálu kampusu Gainesville na Floridě. Stadion Ben Hill Griffin je největším fotbalovým stadionem na Floridě, 12. největším stadionem amerického univerzitního fotbalu a 17. největším stadionem na světě, měřeno oficiální kapacitou 88,548 90,000 míst - na Floridě se však často konalo přes XNUMX XNUMX domácí fotbalové hry.

 

18. Estadio Azteca

 18 Estadio Azteca

Estadio Azteca je víceúčelový stadion se nachází v Mexico City. Je to oficiální domov fotbalového klubu Club América a mexického národního fotbalového týmu. Stadion leží v nadmořské výšce 7,200 metrů (2195 metrů) nad hladinou moře. S oficiální kapacitou 87,523 je to největší stadion v Mexiku. Považován za jeden z nejslavnějších a nejznámějších fotbalových stadionů na světě, je první, kdo hostil dvě finále Světového poháru FIFA; ve finále Světového poháru 1970 a ve finále Světového poháru 1986.

 

19. Stadion Jordan-Hare

19 Stadion Jordan Hare

Stadion Jordan-Hare Stadium je místem konání fotbalového týmu Auburn University Tigers na akademické půdě v Auburn v Alabamě. Místo konání je nyní známé jako Pat Dye Field na Jordan-Hare Stadium. Stadion dosáhl své současné sedací kapacity 87,451 s rozšířením 2004 a je 11th největším stadionem v NCAA.

 

20. Národní stadion Bukit Jalil

20 Národní stadion Bukit Jalil

Národní stadion Bukit Jalil v Bukit Jalil, který se nachází v Národním sportovním komplexu jižně od centra hlavního města Malajsie, Kuala Lumpur, víceúčelového víceúčelového stadionu a domácího areálu malajského národního fotbalového týmu. S kapacitou 87,411 20 je to největší v jihovýchodní Asii a XNUMX. největší stadion na světě.