Sport - Zajímavosti ===> Největší sportovní arény (3)

 

3. Bell Centre

03 bell centre montreal

 

Místo: Montreal, Kanada. Rok dokončení: 1996. Kapacita: 21 273 pro hokej, 9000 pro divadelní představení. Technologická zajímavost: největší ukazatel skóre.

Nejslavnější hokejový klub světa Montreal Canadiens léta svá utkání hrával ve stařičké hale Montreal Forum, která byla otevřena již v roce 1924. Ta však byla již dosti nevyhovující, a tak se klub v polovině minulé dekády stěhoval do nové.
 

Montreal je hlavní město hokeje, a tak asi nepřekvapí, že Bell Centre je svou kapacitou největší arénou v celé NHL.Z vnějšku aréna zrovna neuchvátí svou krásou. Působí docela těžkopádně, z jedné strany připomíná tovární sklad, z druhé strany pak přerostlý činžák.

Uvnitř je ovšem špičkově vybavena, jak se na správnou hokejovou halu sluší a patří. V hale je umístěn největší ukazatel skóre, jaký se může ve všech arénách světa najít. Návštěvník však ani nemusí chodit do hlediště, vše podstatné mu ukážou desítky obrazovek, které jsou rozesety po všech patrech arény.
 

Prostor pod střechou pak zaplňují vlajky, připomínající 24 triumfů Canadiens ve Stanley Cupu, a vzpomínky na slavné hráče. Byť je hala relativně nová, na každém kroku odkazuje na slavné tradice klubu.

O tom koneckonců svědčí i nápis v hráčské kabině z básně Johna McRayeho Na flanderských polích: „Vám předáváme ze zemdlených rukou pochodeň. Ať je vaše a třímejte ji vysoko.“

03 bell centre montreal 2