Sport - Zajímavosti ===> Největší sportovní arény (6)

 

6. Air Canada Centre

05 Air Canada Centre (Toronto)

Místo: Toronto, Kanada, Rok dokončení: 1999, Kapacita: 19 800 pro koncerty a basketbal, 18 800 pro lakros a hokej, 5200 pro divadelní představení. Technologická zajímavost: scoreboard se 17 obrazovkami ve vysokém rozlišení.

Domovem hokejového klubu Toronto Maple Leafs je aréna Air Canada Centre, ovšem mezi obyvateli Toronta se jí přezdívá jednoduše Hangár. Na jejím místě stávala budova kanadské pošty a odkaz na minulost je stále patrný.
 

Během stavby arény vznikl program zachování původní fasády budovy, byla zachována jižní zeď v ulici Lakeshore Boulevard a východní zeď na Bay Street. Na zdích bylo obnoveno původní kamenné zdivo, basreliéfy a historické profily oken.

Nad ledovou plochou neschází jumbotron (obří kostka), který vyrobila společnost Sony, se čtyřmi nejmodernějšími širokoúhlými obrazovkami a informační tabulí a v celé hale je více než 700 televizí. Akustický systém v Air Canada Centre od společnosti Bose System vytváří špičkový audiovizuální zážitek.
 

Hala je neustále vylepšována. Letos na její západní straně vzniklo atrium, které by mělo z venkovní strany obsahovat velkoplošnou obrazovku o rozměrech 15 × 24 metrů. Uvnitř atria by měla být promenáda k hotelu, televizní studio a občerstvení pro návštěvníky Air Canada Centre.

To vše je pouze část z plánů v celkové hodnotě 500 milionů dolarů. Celý projekt, obsahující dvě věže, bydlení, hotel, kanceláře a prodejní prostory, by měl být hotový na jaře roku 2010.

 

05 Air Canada Centre 3 (Toronto)