Sport - Zajímavosti ===> Největší sportovní arény (9)

 

9. Ericsson Globe

08 Stockholm Globe Arenas

Místo: Stockholm, Švédsko. Rok dokončení: 1989. Kapacita: 16 000 pro koncerty, 14 119 pro hokej. Technologická zajímavost: největší stavba světa ve tvaru koule.

Hala Globe je jednou z dominant švédské metropole. Svým netradičním vzhledem vzbudila pozornost již v době svého vzniku. Švédští architekti Svant Berga a Larse Vretblada ji totiž pojali jako gigantickou kouli, aréna vypadá jako Otesánek mezi golfovými míčky.
 

Průměr obří koule činí 110 metrů, na výšku má uvnitř 85 metrů. Architektonický skvost je působivý zejména v noci, kdy díky osvětlení na stožárech září sytě modrou, červenou nebo žlutou barvou do dálky až několika desítek kilometrů.

Aréna je zároveň součástí největšího modelu sluneční soustavy na světě. Hala samozřejmě reprezentuje Slunce, po celém Švédsku jsou pak rozesety další objekty, které symbolizují planety, planetoidy i asteroidy.
 

Například model Země se nachází v Přírodním a historickém muzeu 7600 metrů od haly, Jupiter je umístěn na letišti Arlanda 40 kilometrů od haly a třeba model Neptunu, který v noci svítí modře, leží od arény vzdálen již 229 kilometrů.

V Kiruně, za polárním kruhem, je pak symbol terminační vlny, tedy prostoru, kde rychlost slunečních částic získává v důsledku setkání s mezihvězdnou hmotou na podzvukovou úroveň.

 

08 Stockholm Globe Arenas 2