Sport - Zajímavosti ===> Největší sportovní arény (11)

 

11. Budapest Sport Arena

10 Budapest Sport Arena

Místo: Budapešť, Maďarsko. Rok dokončení: 2003. Kapacita: 12 500 pro koncerty, 11 390 pro box, 9479 pro hokej. Technologická zajímavost: protipožární systém.

Ve víceúčelové hale v Budapešti se pořádají především koncerty, hokejová utkání a boxerská střetnutí. Aréna působí velmi futuristicky, svým tvarem připomíná ohromný létající talíř. V noci, když se stavba rafinovaně rozsvítí, je iluze UFO téměř dokonalá.
 

Na místě, kde tato aréna vyrostla, stála do roku 1999 jiná hala. Ta však lehla popelem a maďarští konstruktéři proto vymysleli důmyslný protipožární systém, který by podobným katastrofám měl zabránit.

Protipožární alarm je schopen detekovat sebemenší ohýnek již 3 vteřiny po jeho vznícení. Systém hydrantů může být v případě požáru použitý na 60 místech v celé budově. V aréně není jediné místečko, kam by nedosáhla požární hadice.
 

Aby toho nebylo málo, v hledišti jsou umístěna tři vodní děla, která v nouzi halu pokropí. Diváci poté sice vypadají jak vodníci, ale rozhodně je to pro ně příjemnější, než kdyby museli prchat před ohněm.

 

10 Budapest Sport Arena 2